Σπάρτη

Που βρίσκεται και πως είναι σήμερα η πόλη των αρχαίων Σπαρτιατών, του Λεωνίδα, του Λυκούργου και των γενναίων πολεμιστών που αντί για τείχη προέτασσαν τα σώματά τους;
Η σύγχρονη Σπάρτη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Δυτικά της, δεσπόζει το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του, ενώ στα ανατολικά της, υψώνεται η κατάφυτη οροσειρά του Πάρνωνα. Ανάμεσα τους ρέει ο μυθικός ποταμός Ευρώτας, όπου κατά μήκος της δυτικής όχθης του εκτείνεται η πόλη της Σπάρτης.
real-sparta
 

Το εκ νέου ξεκίνημα για τη δημιουργία όλων όσων γνωρίζει ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές της νέας Σπάρτης, πηγαίνει πίσω, στα 1834, όταν μετά από διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, εκπονήθηκε το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Stauffert, σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα οικιστικής χάραξης.

Χάρη στο σχέδιο του Stauffert , η Σπάρτη είναι σήμερα μια πόλη με εξαιρετική ρυμοτομία, με ευθείες και φαρδιές οδούς και μεγάλες πλατείες που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα αρχικά της χαρακτηριστικά. Διακρίνεται επίσης για τα πολλά καλαίσθητα νεοκλασικά της που της προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία. Αυτά τα στοιχεία της, όποια εποχή και να την επισκεφτείτε, θα σας κάνουν να νιώσετε μια πόλη καλαίσθητη, οικεία και φιλική προς τον επισκέπτη. Οι δύο μεγάλες οδοί που την διατρέχουν από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση, είναι η λεωφόρος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η λεωφόρος Λυκούργου, οι οποίες τέμνονται στο κέντρο της πόλης.

Ξεχωριστή θέση στο κοινωνικό και καθημερινό «γίγνεσθαι» της πόλης, κατέχει η μεγάλη κεντρική πλατεία με το επιβλητικό παλαιό δημαρχείο, ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο του 1909, το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή , φόρος τιμής στην ένδοξη ιστορία της πόλης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, αλλά και τα δύο αντίγραφα αρχαίων ψηφιδωτών που είναι τοποθετημένα στο κέντρο της. Γύρω από την κεντρική πλατεία υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό καφέ και ποτό, ενώ κάτω από τις γραφικές καμάρες υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες