Τα αρχοντικά Λάσκαρη & Φραγκόπουλου

Το αρχοντικό Λάσκαρη είναι ένα παραλληλόγραμμο επιβλητικό κτήριο που έχει ταυτιστεί με την οικία της γνωστής Βυζαντινής οικογένειας Λάσκαρη.
Το αρχοντικό Φραγκόπουλου εμφανίζει παρόμοια διάταξη με την οικία Λάσκαρη και ταυτίστηκε με την οικογένεια Φραγκόπουλου λόγω του αρχικού γράμματος ‘Φ’ που βρέθηκε σε κεράμους κολλημένους σε πέτρα.
real-sparta
 

Το πρώτο καθορίστηκε από την ανηφορική μορφολογία του εδάφους. Το αρχοντικό είναι ένα κομψό διώροφο κτήριο με μεγάλο εξώστη και αρκετά διακοσμητικά στοιχεία που του προσδίδουν χάρη και καλαισθησία. Το ισόγειο είναι καμαροσκέπαστο, μικρών διαστάσεων και πιθανά χρησίμευε ως σταύλος. Η είσοδος βρισκεται στην βορεινή πλευρά του κτιρίου.

Ενώ στο δεύτερο ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί στην ταύτιση, είναι πως ο Ιωάννης Φραγκόπουλος υπήρξε ο ιδρυτής της παρακείμενης Μονής Παντάνασσας. Η οικία χρονολογείται στις αρχές του 15ου αι. Στο γείσο του εξώστη υπάρχουν πέτρινα επάλληλα τόξα που προσδίδουν επιπλέον καλαισθησία στο αρχοντικό. Στο καμαροσκέπαστο υπόγειο υπάρχει στέρνα για συλλογή υδάτων.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες