Το θαύμα του Μοριά

Η καστροπολιτεία του Μυστρά, βρίσκεται έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, σ’ έναν βραχώδη λόφο του Ταϋγέτου, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.
Ο Μυστράς υπήρξε περίφημο πολιτικό και πνευματικό κέντρο της ύστερης Βυζαντινής περιόδου και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.
real-sparta
 

Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλεαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς.

Το 1349 ο Μυστράς γίνεται η πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως με πρώτο ''Δεσπότη'' τον Μανουήλ Καντακουζηνό (1349-1380), γιο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ΄. Το 1383 τη δυναστεία των Καντακουζηνών διαδέχεται στο Μυστρά η αυτοκρατορική οικογένεια των Παλαιολόγων με πρώτο εκπρόσωπό της τον Θεόδωρο Α΄ (1380/1-1407). Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους ''Δεσπότες'' του Μυστρά κατέχει ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος (1443-1448), προτελευταίος στη σειρά ''Δεσπότης'', ο οποίος, έχοντας διαδεχθεί στον αυτοκρατορικό θρόνο τον αδελφό του Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο (1425-1448), θα σκοτωθεί στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453.
 
real-sparta
 

Ξεχωριστός ήταν ο ρόλος του Μυστρά στα χρόνια των Παλαιολόγων, προπαντός σε πολιτιστικά ζητήματα. Η μικρή πολιτεία γίνεται πόλος έλξης καλλιτεχνών, επιστημόνων, λογίων και φιλοσόφων. Είναι γνωστή η δράση του μεγάλου νεοπλατωνικού φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνος, ο οποίος ίδρυσε φιλοσοφική σχολή και επηρέασε με τη διδασκαλία του τη νεοελληνική σκέψη ακόμη και στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Για τη βυζαντινή τέχνη, αρχιτεκτονική και ζωγραφική, ο Μυστράς αποτελεί το "κύκνειο άσμα" της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το κάστρο, το τριπλό τείχος, οι πύλες, τα παλάτια, τα αρχοντικά, οι δρόμοι και οι ναοί αποτελούν τα εξαίσια δείγματα της ύστατης πολιτιστικής αναλαμπής του Βυζαντίου έως τα μέσα του 15ου αιώνα.

Η βυζαντινή φάση στην ιστορία του Μυστρά λήγει το 1460 με την παράδοσή του στους Τούρκους. Συνέχισε να είναι σημαντική πόλη μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, οπότε εγκαταλείφθηκε. Σήμερα ο Μυστράς είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους μεσαιωνικούς οικισμούς και αποτελεί το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της χώρας μας. Από το 1989 με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, είναι εγγεγραμμένος ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
real-sparta
 

Τι να δείτε

Στο Μυστρά έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την περιπλάνησή σας στα μνημεία του κάστρου, έχοντας εξαιρετική θέα της κοιλάδας της Σπάρτης και των βουνοκορφών του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου. Ο αρχαιολογικός περίπατος του Μυστρά είναι από τους ομορφότερους που μπορείτε να κάνετε, ειδικά την άνοιξη, όπου τα αρώματα της ρίγανης, του θυμαριού και των αγριολούλουδων που φυτρώνουν ανάμεσα στα κτήρια της καστροπολιτείας σας συνοδεύουν καθώς διαβαίνετε τα λιθόστρωτα καλντερίμια της ιστορίας.

Στο Μυστρά θα δείτε χαρακτηριστικά δείγματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής σε μια αληθινά περιηγητική εμπειρία στον τόπο όπου το Βυζάντιο έζησε κάποιες από πιο ένδοξες αλλά και δραματικές τελευταίες του αναλαμπές. Ο Μυστράς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμόρφωσης μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο με την κατοικία του φρούραρχου. Κάτω από αυτό στην Άνω Χώρα δεσπόζουν τα παλάτια των δεσποτών, ανάμεσα σε αρχοντικά και πολυάριθμες οικίες, χτισμένα σε μια χρονική περίοδο από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες