Καρυές (Αράχωβα)

Οι όμορφες Καρυές (Αράχοβα), είναι ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία χτισμένο σε υψόμετρο 950 μ.
Η τοποθεσία των Καρυών είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα στην είσοδο του οικισμού.
real-sparta
 

Δημοφιλές αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι επονομαζόμενοι Πλάτανοι του Μενέλαου. Πρόκειται για τέσσερεις υπεραιωνόβιους πλάτανους που βρίσκονται μέσα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου. Η ηλικία των δέντρων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, είχαν φυτευτεί από τον Μενέλαο περί το 1100 πΧ. και για αυτό το λόγο έχουν πάρει αυτή την ονομασία.

Οι Καρυές χαρακτηρίζονται ως ένα από τα πιο ζωντανά ορεινά χωριά της Λακωνίας και παρέχουν στους επισκέπτες, πληθώρα υπηρεσιών φιλοξενίας, με όμορφους φροντισμένους ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια γύρω από τη γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στην οροσειρά του Πάρνωνα.

Οι λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας, της ποδηλασίας και της πεζοπορίας, μπορούν να περιηγηθούν στα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και να απολαύσουν τις αμέτρητες ομορφιές της. Οι Καρυές διαθέτουν ένα σύγχρονο και σηματοδοτημένο δίκτυο επτά πεζοπορικών διαδρομών, που δημιουργήθηκε μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των παλιών μονοπατιών του χωριού. Από τις Καρυές διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 . Στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών υπάρχουν επίσης 4 χαραγμένες ειδικές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία. Οι διαδρομές είναι πλήρως σηματοδοτημένες και διασχίζουν πανέμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος του Πάρνωνα.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες