Νέος Μυστράς

Δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα χωριά της περιοχής έχει ο Νέος Μυστράς, ο γραφικός οικισμός με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα, τα γραφικά δρομάκια και τους ανθοσκέπαστους μαντρότοιχους, χτισμένος ακριβώς έξω από τα τείχη της καστροπολιτείας.
Ο σύγχρονος οικισμός του Νέου Mυστρά, με τα αξιόλογα στοιχεία παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης, έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, προσφέροντας στους επισκέπτες του πολλές επιλογές για άνετη διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες καθώς και επιλογές για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια.
real-sparta
 

Στο δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο, στην πλατεία δεσπόζει ο επιβλητικός ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με φόντο το κάστρο, ενώ σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη Βουβάλων με την παρακείμενη κρήνη που έχει εντειχισμένη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων. Κάθε τέλος Μαΐου , στο Νέο Μυστρά γιορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα τα Παλαιολόγεια, ένας κύκλος θρησκευτικών, και πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμή του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Στο Νέο Μυστρά επίσης διοργανώνεται κάθε Αύγουστο, εδώ και δεκάδες χρόνια η ονομαστή εμποροπανήγυρη που αποτελεί σημαντικό εμπορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για όλη την περιοχή και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Από τον Νέο Μυστρά δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά τα όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια όπως αυτό που ξεκινά αριστερά από το δρόμο προς το κάστρο ακριβώς μετά την έξοδο του χωριού. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να απολαύσετε τον καταρράκτη που δημιουργεί το νερό καθώς και το γεφύρι που υπάρχει πάνω από το ποτάμι. Η σηματοδοτημένη διαδρομή που φτάνει ως τον οικισμό της Ταϋγέτης είναι παράλληλη με το ποτάμι και αρκετά εύκολη. Διαρκεί περίπου μια ώρα και στο διάβα σας εκτός από την εκπληκτική φύση θα συναντήσετε όμορφα ξωκλήσια και πέτρινες βρύσες με τρεχούμενο νερό. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, το μονοπάτι συνεχίζει προς τη Μονή Φανερωμένης όπου θα φτάσετε σε περίπου δύο ώρες.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες