Οι ζωντανές αποχρώσεις του πράσινου τριγύρω, συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, που δεν θα χορταίνετε να θαυμάζετε και να φωτογραφίζετε. Στο φαράγγι υπάρχουν μονοπάτια προς μοναστήρια, εκκλησίες και πηγές, ενώ εδώ αναπτύσσεται και τμήμα από το διεθνές μονοπάτι Ε4. Στο Ξηροκάμπι θα συναντήσετε και το τοξωτό Ελληνιστικό Γεφύρι που χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ. –το μοναδικό της εποχής του που σώζεται μέχρι σήμερα και ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη μέσω της ρωμαϊκής οδού. Τα νερά του χειμάρρου Ρασίνα κυλούν ορμητικά από κάτω του, ενώ το πετρόχτιστο αμφιθέατρο δίπλα του φιλοξενεί τα καλοκαίρια θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Το Ξηροκάμπι λόγω της θέσης του μπορείτε να το επιλέξετε ως βάση για τις εξορμήσεις σας στο νότιο Ταϋγετο. Δυτικά από το Ξηροκάμπι, στην άκρη του φαραγγιού του Ανακώλου βρίσκεται φωλιασμένος ο εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός της Κουμουστάς, με τα πανέμορφα, πέτρινα σπιτάκια και τα λιθόκτιστα καλντερίμια που περιβάλλονται από αιωνόβια πλατάνια και βρύσες με γάργαρο νερό. Η διαδρομή ως την Κουμουστά αξίζει πραγματικά τον κόπο, καθώς αυτό το πανέμορφο, πέτρινο χωριό, έχει καταπληκτική θέα στο φαράγγι και μονοπάτια που το συνδέουν με τα ωραιότερα σημεία του Ταΰγετου.
Γύρω από το Ξηροκάμπι, βρίσκονται σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, με πιο σημαντικό την ιστορική γυναικεία Μονή Ζερμπίτσης, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μονή ιδρύθηκε το 1639 και περιβάλλεται από ψηλό περίβολο που της δίνει την όψη φρουρίου. Στη Μονή Ζερμπίτσης βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, ενώ στο μικρό μουσείο που υπάρχει στο εσωτερικό της, φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια, εικόνες, ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας καθώς και ιερά λείψανα αγίων.
Άλλα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής είναι η μονή της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας, κτισμένη σε απόκρημνη ορθοπλαγιά, κοντά στο χωριό Ανώγεια, η μονή Κούμπαρη, κοντά στο χωριό Παλαιοπαναγιά και η μονή Γόλας, κτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία κοντά στους Γοράνους, με φαντασμαγορική θέα στην κορυφογραμμή του Ταΰγετου, αλλά και μοναδικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1632 και απεικονίζουν αρχαίους έλληνες φιλοσόφους