Αρχαία Πελλάνα

Η Πελλάνα κατοικήθηκε από την πρωτοελλαδική περίοδο και διαδραμάτισε σημαντικό ιστορικό ρόλο ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή καθώς η πορεία και ανάπτυξη της αρχαίας Πελλάνας συμβάδιζε με της Σπάρτης.
Στην αρχαιότητα η στρατηγική θέση της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα την οχύρωσή της από τους Σπαρτιάτες. Ο περιηγητής Παυσανίας στα Λακωνικά αναφέρει το τείχος αλλά και το ιερό του Ασκληπιού και την Πελλανίδα πηγή.
real-sparta
 

Σε απόσταση 1 χλμ. βόρεια του χωριού, στη θέση "Σπηλιές”, ανακαλύφθηκε Μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτούς θολωτούς τάφους. Ο μεγαλύτερος, που θεωρείται βασιλικός, κατασκευάσθηκε στα πρώιμα μυκηναϊκά χρόνια (1500 π.Χ. περίπου) και έχει θόλο διαμέτρου 10 μέτρων. Στο λόφο "Παλαιόκαστρο", βρίσκεται η Ακρόπολη της Πελλάνας, όπου οι ανασκαφές, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης των πρωτοελλαδικών χρόνων (2.500 π.Χ. περίπου), στην κορυφή της Ακρόπολης (ίσως κάποιο ανακτορικό κτίσμα).

Στη νότια πλαγιά του λόφου αποκαλύφθηκε τμήμα οικισμού μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων, από όπου πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί σε ένα σημαντικό κτίσμα στην κορυφή της Ακρόπολης που πιθανώς ήταν το Μυκηναϊκό ανάκτορο της περιοχής. Σύμφωνα με τον ανασκαφέα Θεόδωρο Σπυρόπουλο, αρχαιολόγο, σε αυτή την ακρόπολη βρισκόταν η ομηρική Λακεδαίμων, όπου κατά το έπος είχαν το ανάκτορό τους ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες