Ελιές - ελαιόλαδο, το τοπίο της Σπάρτης αλλά και της Λακωνίας γενικότερα, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το δέντρο της ελιάς, το οποίο καλλιεργείται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια και προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς του, τις βρώσιμες ελιές και το μοναδικής γεύσης και ποιότητας ελαιόλαδο. Το μικροκλίμα και το έδαφος της Λακωνίας ενδείκνυνται για την καλλιέργεια πολλών ποικιλιών ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Το τοπικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κυρίως από τις ποικιλίες «Αθηνολιά», «Κουτσουρολιά» και «Κορωναίικη», αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν του τόπου. Από τα λακωνικά ελαιόδεντρα παράγονται επίσης εκλεκτές ελιές ποικιλίας «Καλαμών» και πράσινες τσακιστές. Σημειώστε, ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρθένο, που θεωρείται ως η καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως.