Παραδοσιακά Γλυκά

 
Γευτείτε τα παραδοσιακά γλυκίσματα του τόπου:
real-sparta
 

Δίπλες, οι ντόπιοι τις φτιάχνουν πάντα σε γιορτές, αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις. Κύριο συστατικό τους είναι λεπτή ζύμη η οποία διπλώνεται σε διάφορα σχήματα (σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια), τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος περιχύνεται με μέλι και αρωματίζονται με κανέλα και ψιλοκομμένο καρύδι.

Πορτοκαλόπιτα, είναι ένα μοσχοβολιστό σιροπιαστό γλυκό που αρέσει σε όλους! Φτιάχνεται με ξύσμα πορτοκαλιού, φύλλο κρούστας αυγά ζάχαρη ελαιόλαδο γιαούρτι βανίλια και ολόκληρες φέτες πορτοκαλιού οι οποίες καραμελώνονται ελαφρώς και σκορπίζονται πάνω στην πίτα.
 
real-sparta
 

Σαμουσάδες, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με καταγωγή από τους βυζαντινούς χρόνους, παρόμοιο με τον μπακλαβά. Γίνεται με χειροποίητο φύλλο, πολλούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, (από όπου πιθανολογείται ότι και πήρε το όνομά του) και καρυκεύματα και τυλίγεται σε ρολό. Αφού ψηθεί περιχύνεται με σιρόπι από μέλι.

Πορτοκαλοκούλουρα, σ’έναν τόπο με τόσο μεγάλη παραγωγή πορτοκαλιού δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κατάλογο τον ντόπιων γλυκισμάτων τα πορτοκαλοκούλουρα και η πορτοκαλόπιτα. Για τη ζύμη των πορτοκαλοκούλουρων αναμιγνύονται ελαιόλαδο, ζάχαρη, χυμός πορτοκαλιού, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια.
 
real-sparta
 

Αμυγδαλωτά, μπορείτε να βρείτε σε όλα σχεδόν τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής. Ζυμώνονται με ζάχαρη, βανίλια, σιμιγδάλι, και ασπράδια μαρέγκα με αλεσμένα αμύγδαλα και πλάθονται το μίγμα σε σχήμα μικρού αχλαδιού με ένα γαρυφαλλάκι στο πάνω μέρος. Αφού ψηθούν και κρυώσουν, βουτιούνται σε ανθόνερο, και στη συνέχεια βυθίζονται σε άχνη ζάχαρη.

Σκαλτσούνια, εμφανισιακά μοιάζουν με τα αμυγδαλωτά, ζυμώνονται με αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι και ζάχαρη και αφού πάρουν στο σχήμα τους γεμίζονται με καρύδια, μήλα τριμμένα, σταφίδες και κανέλα. Μετά το ψήσιμο και αφού κρυώσουν, ραντίζονται με ανθόνερο και πασπαλίζονται με αρκετή ζάχαρη άχνη.
 
Φωτογραφίες