Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών - Τάκη Αϊβαλή

Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών - Τάκη Αϊβαλή εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2013. Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών του εικοστού αιώνα που απευθυνόταν κυρίως στον ερασιτέχνη χρήστη.
Φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών, αφού αριθμεί περισσότερες από 1000 φωτογραφικές μηχανές.
real-sparta
 

Ο Τάκης Αιβαλής, ξεκίνησε τη συλλογή του όταν ο πατέρας του, ερχόμενος από την Αμερική, του έκανε δώρο μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak 1Α τύπου pocket του 1923. Τα χρόνια περνούσαν, η συλλογή του αυξήθηκε και το 1967 έφθασε να έχει περισσότερες από 300 μηχανές –από τις οποίες οι έξι είναι αεροφωτογραφικές– τις οποίες αγόρασε σε χαμηλές τιμές από παλαιοπωλεία της Νέας Υόρκης, αφού τα χρόνια εκείνα δεν τις θεωρούσαν συλλεκτικά κομμάτια. Συνέχιζε να αγοράζει μηχανές από ολόκληρο τον κόσμο, διαφόρων εταιριών, μαζί με αεροφωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό, για τη δημιουργία χαρτών ή τη φωτογράφιση ολόκληρων περιοχών.

Το 2001 η συλλογή κέρδισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness και σήμερα μπορεί να τη θαυμάσει κανείς επισκεπτόμενος το ιδιαίτερο αυτό μουσείο στον Μυστρά. Όλες οι μηχανές που υπάρχουν στο Μουσείο είναι μεταχειρισμένες με το ανάλογο πιστοποιητικό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που αγοράστηκαν καινούριες. Ανάμεσα στις φωτογραφικές μηχανές φιγουράρουν ονόματα όπως: Kodak, Agfa, Argus, Coronet, Zeiss Ikon, Bilora, Dacora, Minotta, Nikon, Canon, Olympus, Polaroid, Zenit κ.α. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει ξύλινες φωτογραφικές μηχανές, αρνητικά, φακούς, εξαρτήματα, καθώς και βιβλία σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες