Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης είναι το πρώτο επαρχιακό μουσείο της Ελλάδας που σχεδιάστηκε και κτίστηκε εξαρχής για το σκοπό αυτό.
Άρχισε να οικοδομείται το 1874 σε σχέδια του Αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού. Το Μουσείο το 1876 δέχθηκε την αρχαιολογική συλλογή των 288 αρχαίων αντικειμένων που είχε συγκεντρώσει από το 1872 ο Έφορος Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Σταματάκης, ενώ στο πέρασμα των χρόνων, η συλλογή εμπλουτίστηκε.
real-sparta
 

Το μουσείο δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν σπάνια εκθέματα από τα αρχαία και τα ρωμαϊκά χρόνια τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφές της περιοχής. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, κεραμικά, ενεπίγραφες στήλες, ειδώλια και αναθηματικές πήλινες μάσκες. Ένα έκθεμα που αξίζει οπωσδήποτε να δείτε είναι η προτομή Σπαρτιάτη πολεμιστή του επονομαζόμενου «Λεωνίδα».

Το Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης σήμερα τελεί υπό ανακαίνιση με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν) και δεν θα είναι επισκέψιμο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζεται να εισάγει το ελληνικό και παγκόσμιο κοινό σε μια σύγχρονη ερμηνεία του υλικού πολιτισμού της αρχαίας Σπάρτης με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες. Παράλληλα, προορίζεται να φιλοξενήσει τις πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας τόσο στους δημιουργούμενους νέους χώρους όσο και στον κήπο του και θα αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών που θέλουν να μυηθούν στην ιστορία και την αρχαιολογία της Σπάρτης.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες