Οικία των ψηφιδωτών

Στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Παλαιολόγου, στη Σπάρτη, οπού σήμερα βρίσκεται η «Οικία των ψηφιδωτών» αποκαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα, τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα, «Αρπαγή της Ευρώπης» (1872) και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων» (1897), που χρονολογούνται στα τέλη του 3ου με τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.
Την εποχή εκείνη, λειτούργησαν στη Σπάρτη δύο τοπικά εργαστήρια παραγωγής ψηφιδωτών που απέδωσαν σπουδαία έργα τέχνης. Αυτά τα δύο ψηφιδωτά που έχουν σωθεί ξεχωρίζουν για τη σύνθεση, τους πλούσιους χρωματισμούς τους και τη δεξιότητα στην απόδοσή τους. Η θεματολογία των ψηφιδωτών παραστάσεων είναι επηρεασμένη από τη μουσική, την ποίηση και τους έρωτες των θεών.
real-sparta
 

Το ψηφιδωτό που αναπαριστά την αρπαγή της Ευρώπης (διαστάσεων 2,06 χ 2,00 μ.), είναι το κεντρικό θέμα του ενός ψηφιδωτού δαπέδου. Η Ευρώπη αποδίδεται ως μια γυμνή νέα γυναίκα που κάθεται επάνω στον μεταμορφωμένο σε ταύρο, Δία. Μετά την καθιέρωση του Ευρώ ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η Ελλάδα επέλεξε για το κέρμα των €2 την παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης, όπως αυτή απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της Σπάρτης, σε σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου. Το δεύτερο ψηφιδωτό (διαστάσεων 1,40 χ 1,13 μ) απεικονίζει τον Ορφέα με τη λύρα του να μαγεύει τα ζώα, τα πτηνά και ερπετά. Και οι δύο παραστάσεις μπορούν να εντοπιστούν και σε άλλα ψηφιδωτά δάπεδα της Σπάρτης, αλλά με διαφορετική απόδοση, γεγονός που αποδεικνύει την ευρηματικότητα και τη φαντασία των καλλιτεχνών των σπαρτιατικών εργαστηρίων παραγωγής ψηφιδωτών.
 

Επισκεφθείτε το houseofmosaics.gr

Δ/νση: Διοσκούρων και Παλαιολόγου, Σπάρτη

Τηλ. 27310 25363

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή 8.30π.μ.-3.30μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες