Κουμαντάρειος Πινακοθήκη

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης στεγάζεται στην πρώην «οικία Βαλασάκη», σε ένα αξιόλογο νεοκλασικό αρχοντικό των αρχών του εικοστού αιώνα. Αποτελεί δωρεά της Ντόλλυ Γουλανδρή και του αδελφού της Γεωργίου Κουμάνταρου προς τιμήν του φιλότεχνου πατέρα τους, Ιωάννη Κουμάνταρου, ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει Πινακοθήκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε το 1982 και λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση με θέμα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 19ος - 20ος αιώνα. Η έκθεση προτείνει ένα συνοπτικό διάγραμμα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, με γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.
real-sparta
 

Η θεματογραφία της μόνιμης συλλογής περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη. Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ογδόντα δύο έργα, ζωγραφικά και γλυπτά, σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών: Βρυζάκη, Δρόση, Κουνελάκη, Χαλεπά, Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Δημητριάδη, Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Παπαλουκά, Οικονόμου, Μπουζιάνη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Κόντογλου, Θεόφιλου, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου, Μόραλη, Αβραμίδη, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Στάμου, Ευθυμιάδη – Μενεγάκη, Μυταρά, Φασιανού, Γαΐτη.
Στην πινακοθήκη επίσης εκτίθενται δεκατέσσερις ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων από τις τελευταίες δεκαετίες του δέκατου έκτου έως τις αρχές του εικοστού αιώνα – δωρεά του Ιωάννη Κουμάνταρου. Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη φιλοξενεί, συχνά και περιοδικές εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης με σκοπό τη γνωριμία του κοινού με τη νεοελληνική ζωγραφική, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στους μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και σε ειδικές ομάδες κοινού.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες