Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης

Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και στεγαζόμενο σε υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης είναι κατασκευασμένο με σύγχρονη μουσειολογική αισθητική και λειτουργικότητα.
Το μουσείο καταγράφει, μέσω εκθεμάτων όπως παραδοσιακές φορεσιές και αρχιτεκτονικά σχέδια και έγγραφα, την πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη της νέας Σπάρτης, από την ίδρυση της μέχρι και τον 21ο αιώνα.
real-sparta
 

Δημιουργήθηκε με σκοπό να καταγράφει οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και να πληροφορεί κάθε νέα γενιά Σπαρτιατών, πώς δημιουργήθηκε κι εξελίχθηκε η Λακωνική πρωτεύουσα με την πανάρχαια ιστορία, σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η μουσειακή έκθεση αρχίζει με αναφορές στη Φιλική Εταιρεία, στην Επανάσταση του 1821 και σε οικογένειες του Μυστρά που αργότερα συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων οικιστών της Σπάρτης.

Συνεχίζει με το Διάταγμα του Όθωνα για την ανίδρυση της πόλεως το 1834 και προχωρεί παρουσιάζοντας επιλεκτικά τους σπουδαιότερους σταθμούς από την πολεοδομική, οικιστική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σπάρτης και με στοιχεία που θα προστίθενται μελλοντικά.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες