Πεζοπορία

Ο επιβλητικός Ταΰγετος με το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου. Την περιοχή του Ταϋγέτου διατρέχουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και το εθνικό μονοπάτι 32, ενώ χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΣ Σπάρτης αλλά και τοπικών συλλόγων υπάρχουν δεκάδες σηματοδοτημένες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές για κάθε επίπεδο, από τον αρχάριο μέχρι τον έμπειρο πεζοπόρο και ορειβάτη.
Το ορειβατικό καταφύγιο Ταΰγετου είναι κτισμένο στη θέση «Βαρβάρα» σε υψόμετρο 1.550μ., κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία. Το καταφύγιο διαθέτει θέρμανση (σόμπα πετρελαίου), κουζίνα, κουβέρτες και κουκέτες με στρώματα και μπορεί να φιλοξενήσει 26 άτομα. Έχει εξωτερικές τουαλέτες και η υδροδότησή του γίνεται από δεξαμενή και την πηγή. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον ΕΟΣ Σπάρτης.
real-sparta
 

Προτεινόμενες διαδρομές:

Μυστράς – Ταϋγέτη – Μονή Φανερωμένης

Από τα 320 μέτρα υψόμετρο, όπου ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι βόρεια του Μυστρά, ανηφορίζουμε προς το χωριό Ταϋγέτη που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η διαδρομή έχει μήκος 2,5 χμ και διαρκεί περίπου μία ώρα. Την είσοδο του χωριού στολίζει μια μεγάλη πηγή απ’ όπου ξεκινά άλλο μονοπάτι που συναντά τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, τη Σέλα στις πλαγιές της Ξεροβούνας, τα Περγαντέικα και σε δύο περίπου ώρες καταλήγει στη Μονή Φανερωμένης. Από εδώ διέρχονται άλλα μονοπάτια καθώς και το Ευρωπαϊκό Ε4, που συνεχίζει προς την Αναβρυτή. Ο οικισμός της Αναβρυτής συνδέεται με πολλές ακόμη διαδρομές ενώ το Ε4 συνεχίζει την πορεία του προς το ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου.

Παρόρι – Παναγιά Λαγκαδιώτισσα –Παναγιά Ζαγούνα – Μονή Φανερωμένης

Πάνω από το χωριό Παρόρι βρίσκεται ένα μικρό εντυπωσιακό φαράγγι που διασχίζεις μέσα από το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη Λακωνία. Μετά από 15 λεπτά, το μονοπάτι συναντιέται με το σπηλαιομονάστηρο της Παναγιάς Λαγκαδιώτισσας και συνεχίζει την πορεία του προς τις εντυπωσιακές πλαγιές και τις άγριες χαράδρες του φαραγγιού (25 λεπτά). Από εδώ το μονοπάτι ελίσσεται πάνω στις πλαγιές του Αγίου Ελισσαίου, συναντά την Παναγία την Ζαγούνα, που φωλιάζει μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, και μετά από 50 λεπτά διαδρομή καταλήγει στη φημισμένη Μονή Φανερωμένης.
 
real-sparta
 

Αναβρυτή – Άγιος Ιωάννης

Ο οικισμός της Αναβρυτής, παλιό βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής, συνδέεται με πλήθος από πεζοπορικές διαδρομές καθώς και με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Μια από τις εντυπωσιακότερες και σύντομες περιπατητικές διαδρομές είναι αυτή που μέσω του λιθόχτιστου μονοπατιού μας οδηγεί σε μία μόλις ώρα στον Άγιο Ιωάννη στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου. Η διαδρομή, μήκους 3,5 χμ., διέρχεται από φαράγγι και έχει υψομετρική διαφορά 350 μέτρα.

Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο Ταΰγετου – Κορυφή Προφήτη Ηλία

Η πηγή του Μαγγανιάρη βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μέτρων στο τέλος του ασφαλτωμένου δρόμου. Από εδώ ξεκινά το κυρίως μονοπάτι προς την κορυφή του Ταΰγετου που διασχίζει το ορεινό δάσος. Ύστερα από τρεις ώρες πεζοπορίας φτάνουμε στις πηγές της Βαρβάρας, όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό, και στη συνέχεια προσεγγίζουμε στο ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1550 μέτρων. Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι διασταυρώνεται δύο φορές με το δασικό δρόμο που ενώνει την πηγή του Μαγγανιάρη με τους Πενταυλούς. Από το καταφύγιο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στα Λακκώματα κι από εκεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 2400 μέτρα υψόμετρο. Η ανάβαση από την πηγή Μαγγανιάρη μέχρι το καταφύγιο έχει υψομετρική διαφορά 570 μέτρα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Από το καταφύγιο ως την κορυφή του Προφήτη Ηλία, απαιτούνται περίπου δυόμισι ώρες. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 8,5 χμ. και διασχίζεται σε περίπου 4,5 ώρες.
 
real-sparta
 

Κουμουστά – Πενταυλοί / Καταφύγιο Ταύγετου

Από το μεσαιωνικό οικισμό της Κουμουστάς, που βρίσκεται στα 750 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Ταΰγετου ξεκινά το οικολογικό, περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στη δασική περιοχή των Πενταυλών, στα 1200 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή εφτά χιλιομέτρων που διασχίζουμε σε 2 περίπου ώρες περνώντας μέσα από πηγές, καταρράκτες και λίμνες που προσφέρονται για κολύμπι. Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι διακλαδώνεται με άλλο που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου. Η διαδρομή αυτή διαρκεί τρεις ώρες και έχει μήκος εφτά χιλιόμετρα. Το ορειβατικό καταφύγιο μπορούμε να το προσεγγίσουμε και από τους Πενταυλούς απ’ όπου διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Κουμουστά – Μονή Γόλας

Από την Κουμουστά, ένα Μεσαιωνικό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 750 μ. στις πλαγιές του Ταΰγετου, μέσα από μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας, κατευθυνόμαστε προς τη Μονή Γόλας. Η Μονή αποτελεί μία από τις εφτά στον ελλαδικό χώρο με απεικόνιση αρχαίων φιλοσόφων και τη μοναδική σε όλη τη νότια Ελλάδα. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 3,5 χιλιόμετρα και έχει υψομετρική διαφορά 140 μέτρα.
 
real-sparta
 

Καστόρι – Μαρμαρογέφυρο

Μια από τις ωραιότερες, και ευκολότερες, διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά λίγο έξω από το Καστόρι, και ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα, ο οποίος βάφτισε το χωριό –και πήρε με τη σειρά του το όνομα του μυθικού αδερφού της Ωραίας Ελένης. Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη, με το μονοπάτι να κινείται κάτω από αιωνόβια δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον Κάστορα, το κελάρυσμα του οποίου αποτελεί το μόνιμο soundtrack της διαδρομής. Μετά από σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας, το μονοπάτι καταλήγει στο Μαρμαρογέφυρο, το παλιό, τοξωτό γεφύρι του Κάστορα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό.

Φαράγγι των Μύλων, Γεωργίτσι - Καστόρι

Μπορείτε να ξεκινήστε από το Γεωργίτσι για να έχετε περισσότερες κατηφόρες και πιο εύκολη και ξεκούραστη διαδρομή. Το μονοπάτι περνάει κάτω από φουντωτά πλατάνια, έλατα και καστανιές, πλάι σε φαντασμαγορικούς καταρράκτες και εγκαταλελειμμένους νερόμυλους και ανάμεσα σε θεόρατα κοκκινωπά βράχια που δημιουργούν στενά περάσματα. Η διαδρομή έχει μήκος 6,6 χιλιόμετρα, είναι άψογα σηματοδοτημένη (σε αρκετά σημεία έχει και ξύλινα σκαλοπάτια και «κουπαστές» για ευκολότερη διάβαση) και φτάνετε από το Γεωργίτσι στο Καστόρι, σε δύο περίπου ώρες. Ιδανικές εποχές είναι το τέλος της άνοιξης και οι αρχές του φθινοπώρου . Το μονοπάτι από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο είναι κλειστό λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από την διάβρωση κυρίως αλλά και το πολύ νερό.
 
real-sparta
 

Πάρνωνας

Στον Πάρνωνα, εκτός από τα μονοπάτια που έχουν σηματοδοτηθεί από τον Ε.Ο.Σ Σπάρτης γύρω από τα Τσίντζινα, υπάρχουν και άλλες διαδρομές γύρω από τα χωριά Βαμβακού και Καρυές, τα οποία έχουν σηματοδοτηθεί από τοπικούς φορείς. Στη Βαμβακού, δύο πεζοπορικές διαδρομές συνθέτουν ένα δίκτυο μονοπατιών 20,5 χλμ. κατασκευασμένo και σηματοδοτημένo σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, ενώ το δίκτυο μονοπατιών Caryatides Trails στις Καρυές αποτελείται από 7 μονοπάτια, ευρωπαϊκών προδιαγραφών,με συνολικό μήκος 55 χλμ. Ο Πάρνωνας, επίσης, διασχίζεται από δύο μεγάλες ορειβατικές διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι 33.

Το καταφύγιο του Πάρνωνα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.420μ. στη θέση «Αρνόμουσγα», και απέχει δύο ώρες πορείας από το χωριό Βαμβακού. Το καταφύγιο δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, όμως έχει τζάκι, σόμπα και γκάζι για μαγείρεμα, ενώ υπάρχει και φυσική πηγή νερού. Η δυνατότητα φιλοξενίας είναι 34 άτομα. Για τη διαμονή σας πρέπει να έχετε επικοινωνήσει πριν με τον ΕΟΣ Σπάρτης.
 
real-sparta
 
 

Προτεινόμενες διαδρομές:


Bαμβακού – Καταφύγιο Πάρνωνα – Μεγάλη Τούρλα

Από τη Βαμβακού που βρίσκεται στα 960 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Πάρνωνα ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι, που μετά από πορεία 2 ωρών, οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα στα 1450 μέτρα υψόμετρο. Από το καταφύγιο διασχίζοντας τον δασικό δρόμο, συναντάμε στα 500 μέτρα τη σηματοδοτημένη διαδρομή για την κορυφή της Μεγάλης Τούρλας, την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα που βρίσκεται στα 1935 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή αρχικά κατηφορίζει, συναντά μια πηγή και μια ρεματιά και στη συνέχεια ανηφορίζει μέχρι το δασικό δρόμο που διασχίζουμε ως το τέλος. Εδώ συναντάμε μονοπάτι που μέσα από στενή ρεματιά καταλήγει στο οροπέδιο του Κάμπου που σε μισή ώρα μας οδηγεί στην κορυφή. Το μήκος της διαδρομής είναι 9,5 χιλιόμετρα και η ανάβαση διαρκεί συνολικά 4 ώρες.

Tσίτζινα – Μονή Αγίων Αναργύρων

Με αφετηρία το χωριό Τσίντζινα που βρίσκεται στα 1000 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Πάρνωνα ακολουθούμε τη ρεματιά μέσα από το σηματοδοτημένο μονοπάτι (με μπλε τρίγωνο). Η διαδρομή είναι κυκλική, έχει μήκος 4,5 χμ. και διαρκεί μιάμιση ώρα. Στην επιστροφή ακολουθούμε τη διαδρομή με τη μπλε τετράγωνη σήμανση.
 
real-sparta
 

Tσίτζινα – Μεγαναηλιάς – Ράχη Ψαρή

Η διαδρομή είναι η μεγάλη διάσχιση της νότιας κορυφογραμμής του Πάρνωνα. Με αφετηρία την Τσίντζινα (1000 μέτρα υψόμετρο) ακολουθούμε τη σήμανση με το κόκκινο τρίγωνο. Μετά την άσφαλτο συνεχίζουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από εδώ ανηφορίζουμε με νότια κατεύθυνση προς στον Μεγαναηλιά (Προφήτης Ηλίας), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή στα νότια του Πάρνωνα, που βρίσκεται στα 1780 μέτρα υψόμετρο. Από τον Μεγαναηλιά ανηφορίζουμε με κατεύθυνση βορειονατολική στη Ράχη Ψαρή, την ψηλότερη κορυφή της νότιας πλευράς του Πάρνωνα, στα 1839 μέτρα υψόμετρο. Το μήκος της διαδρομής είναι 10,6 χμ. και διαρκεί συνολικά 4 ώρες.

Καρυές - Το Μονοπάτι των Βοσκών

Μια πολύ όμορφη και ξεκούραστη πεζοπορική διαδρομή μήκους 7,4 χιλιομέτρων, με συνολική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) μόλις 227 μέτρα. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια ανάμεσα στις πέτρινες πεζούλες των κτημάτων που κάποτε ήταν όλα καλλιεργημένα χωράφια και σήμερα είναι βοσκότοποι, το Μονοπάτι των Βοσκών διασχίζει ένα λοφώδες τοπίο σκεπάσμενο με πουρνάρια και πανέμορφες γκορτσιές (άγριες αχλαδιές) που κάθε άνοιξη μετατρέπονται σε μια έκρηξη από λευκά άνθη, ανάμεσα στα εκατομμύρια πολύχρωμα αγριολούλουδα που σκεπάζουν τα παλιά λιβάδια. Στη δυτική άκρη της διαδρομής θα συναντήσετε τη βρύση Σκαφίδια με το κρυστάλλινο δροσερό νερό και τις καρυδιές που κάθε φθινόπωρο είναι φορτωμένες με νοστιμότατα καρύδια. Από τη βρύση μέχρι τις δυτικές παρυφές του χωριού, το Μονοπάτι των Βοσκών ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Δειρού με τα πλατάνια και την πυκνή βλάστηση, και λίγο πριν το χωριό ανηφορίζει και πάλι στο λόφο και καταλήγει στην επάνω γειτονιά όπου έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μνημείο των Καρυάτιδων και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

Βαμβακού – Αγία Κυριακή

Λίγα χιλιόμετρα πριν το χωριού Βαμβακού ξεκινάει ο χωματόδρομος για την Μονή Αγίας Κυριακής. Η διαδρομή είναι καταπράσινη, πανέμορφη και αρκετά εύκολη με δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος της με αυτοκίνητο. Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει στην Μονή και πεζός αφού θα διανύσει περίπου 2 χιλιόμετρα. Στο τέλος του δασικού, το μονοπάτι μας οδηγεί στην κεντρική είσοδο του μοναστηριού εκεί που η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Το πετρόχτιστο μοναστήρι "φωλιάζει" μέσα σε μια μικρή σπηλιά που συνάδει τέλεια με τη φύση.

Περισσότερες πληροφορίες: Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, Μονοπάτια Καρυών, Μονοπάτια Βαμβακούς, Μονοπάτια Βόρειου Ταϋγετου, Μονοπάτια Κεντρικού Ταΰγετου
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες