Ορεινή Ποδηλασία

Ο Ταΰγετος κρύβει υπέροχες διαδρομές για mountain biking μέσα σε δασικά μονοπάτια που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι ή ακόμη και σε ασφάλτινες διαδρομές που συνδέουν τα γραφικά χωριά του. Σε πολλά επίσης από τα πεζοπορικά μονοπάτια που τον διασχίζουν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας και να απολαύσετε το φυσικό τοπίο.
Στον Ταΰγετο υπάρχει μια σηματοδοτημένη ορεινή ποδηλατική διαδρομή από το δασαρχείο Σπάρτης, που ξεκινά από την Ταϋγέτη και καταλήγει στην πηγή Μαγγανιάρη (μέσω Λακκωμάτων), πάνω στον οδικό άξονα που κινείται κατά μήκος του βουνού.
real-sparta
 

Πάρνωνας

Ο Πάρνωνας διαθέτει ένα πολύ πλούσιο δίκτυο από πεζοπορικά μονοπάτια, πολλά από τα οποία μπορούν να ποδηλατηθούν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα δύο μεγαλύτερα: αυτό που κατεβαίνει από το καινούριο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης μέχρι το χωριό Βαμβακού και εκείνο που κατηφορίζει από τον Άι-Λια στο οροπέδιο του Πάρνωνα μέχρι τη Μονή Μαλεβής. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ποικίλα (σε διάφορα τμήματα της διαδρομής), ωστόσο και τα δύο απαιτούν εμπειρία και τεχνική από τους ποδηλάτες.
Σηματοδοτημένες διαδρομές:
Στην περιοχή των Καρυών υπάρχουν 4 χαραγμένες ειδικές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία-mountain bike. Οι συγκεκριμένες διαδρομές χρησιμοποιούνται ήδη από το 2012 από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας το 2012 αλλά και για διεθνείς αγώνες ποδηλασίας UCI MTB. Οι διαδρομές είναι πλήρως σηματοδοτημένες και διασχίζουν το δάσος του Πάρνωνα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει πλήρως ενημερωμένος χάρτη των τεσσάρων ποδηλατικών διαδρομών.
 
real-sparta
 

Γύρω από τη Βαμβακού υπάρχουν τρεις ακόμη ποδηλατικές διαδρομές που συνθέτουν ένα δίκτυο 25,5 χλμ. διασχίζοντας τη δυτική πλευρά του Πάρνωνα. Χωματόδρομοι, μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και το επιβλητικό ορεινό τοπίο κάνουν την ποδηλασία βουνού στη Βαμβακού μια μοναδική εμπειρία. Η μεγαλύτερη διαδρομή έχει μήκος 12χλμ., η αμέσως μικρότερη 7,2 χλμ., ενώ η πιο σύντομη έχει μήκος 6,3 χλμ.

Στα Τσίντζινα, υπάρχουν δύο σηματοδοτημένες διαδρομές, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Στην αρχή, οι δύο διαδρομές ακολουθούν την ίδια χάραξη, λίγο αργότερα όμως χωρίζουν και η μία (πιο δύσκολη) ακολουθεί μεγαλύτερη πορεία. Η μεγαλύτερη έχει μήκος 48 χλμ., ενώ η μικρότερη 38 χλμ. Και οι δύο ξεκινούν με ανάβαση σε χωματόδρομο από τα 1.040μ μέχρι τα 1.357μ, μετά κατηφορίζουν μέχρι τα 805μ και στη συνέχεια ανηφορίζουν, στην περίπτωση της “μεγάλης” διαδρομής ως τα 1.580μ, και στην περίπτωση της “μικρής” ως τα 1.410. Η μικρή διαδρομή στη συνέχεια κατηφορίζει ως το σημείο εκκίνησης ενώ η μεγάλη περνάει από το παλιό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, ανηφορίζει ακόμη λίγο και φτάνει και αυτή στο τέλος της.Τα τοπία τα οποία συναντά κανείς στη διαδρομή είναι πανέμορφα, στο μεγαλύτερο μέρος τους καλυμμένα με πυκνό δάσος πεύκης ή ελάτης και η θέα από κάποια σημεία είναι καταπληκτική.
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες