>

Ιερά Μονή Γόλας

Η Μονή Γόλας είναι κτισμένη στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων κοντά στο μεσαιωνικό οικισμό της Κουμουστάς. Δυτικά του μοναστηριού εκτείνεται πυκνό ελατόδασος, ενώ όλη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από καστανιές πεύκα και έλατα.
Το Μοναστήρι τιμάται επ’ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Από κτητορικές επιγραφές συμπεραίνουμε πως ο ναός κτίστηκε ή ανακαινίστηκε το 1632, όμως υπάρχει μαρτυρία σχετικά με την ύπαρξη του Μοναστηριού από το 1608.
real-sparta
 
Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Μοναστηριού στην παιδεία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στηρίζοντας οικονομικά τα σχολεία στα διπλανά χωριά. Όσον αφορά τις τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής το Καθολικό, ο Ναός και ο Νάρθηκας της Μονής είναι κατάγραφα με τοιχογραφίες που καλύπτουν με αρμονική πολυχρωμία όλες τις εσωτερικές επιφάνειές του. Οι περισσότερες από αυτές σώζονται σε πολλή καλή κατάσταση. Μία επιγραφή πουσώζεται πάνω από την είσοδο μαρτυρεί πως οι τοιχογραφίες του Ναού είναι έργα του Δημητρίου Κακαβά, που τελείωσαν τον Οκτώβριο του 1632, ενώ άλλη επιγραφή που σώζεται πάνω από την πύλη του Νάρθηκα αναφέρει ότι ο Νάρθηκας ιστορήθηκε το 1673 από άλλο αγιογράφο. Άξιο προσοχής στις τοιχογραφίες είναι ο τρούλος του Ναού, όπου εκεί ο Παντοκράτορας δεσπόζει επιβλητικά στο κέντρο και ακολουθούν τέσσερις ζώνες κύκλωθεν αυτού, στις οποίες διαφαίνονται: στην πρώτη ζώνη οι Αγγελικές τάξεις από δώδεκα Αρχαγγέλους, άλλοι με Ιερατικά και δύο με Ελληνικά φορέματα, στην δεύτερη ζώνη παριστάνονται σκηνές από τον κύκλο της ζωής της Θεοτόκου, στην τρίτη ζώνη παριστάνονται 14 προφήτες που κρατούν όλοι τούς ξετυλιγμένα ενεπίγραφα ειλητάρια και ακολουθεί η τέταρτη ζώνη στην οποία ιστορούνται δύο θέματα. Στο δυτικό τμήμα παριστάνεται το θέμα «Άνωθεν οι Προφήται» και στο ανατολικό «Εγώ ειμί η άμπελος και υμείς τα κλήματα». Στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα του ναού, έκπληξη προκαλεί στον επισκέπτη η απεικόνιση του Ομήρου, του Σόλωνα, του Θουκυδίδη, του Πλούταρχου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, της Σίβυλλας και του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου. Γενικότερα οι τοιχογραφίες της Μονής Γόλας έχουν να δώσουν κάτι το ξεχωριστό και αξιοθαύμαστο που αξίζει τον κόπο κάποιος να επισκεφτεί το Μοναστήρι και να παρατηρήσει από κοντά τόσο την φυσική ομορφιά του τόπου όσο και να νιώσει την πνευματική αγαλλίαση, η οποία είναι διάχυτη σε όλα τα σημεία της Μονής. Τηλ. 27310 75298
 
 
Σήμερα
 
Φωτογραφίες